Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Véres csütörtök Budapesten
  2007-10-26 06:43:47, péntek
 
  Orbán Éva 2007. október 25. 10:53 gondola.hu

Véres csütörtök Budapesten - Mi történt 1956. október 25-én?


25-én komoly harcok voltak többek között az Illatos úton, ahol a szovjet rohamlövegekre tüzet nyitottak a felkelők. Harcok voltak a Jászai Mari téren ahol szovjet és esztergomi erők többször csaptak össze a felkelőkkel, a Déli vasúti összekötő hídnál, a Corvin köznél, a Tompa utcában, az Üllői úton, a XVIII. kerületi pártbizottságnál, Soroksáron, Csepelen, Újpesten a rendőrség épületénél.
Több ezres tüntetések voltak Budán a Zalka Máté laktanya előtt, a Deák téren a BM épülete előtt, ahol a politikai foglyok szabadon bocsájtását követelték, valamint a Jugoszláv Nagykövetség előtt.

Jelentős esemény ezen a napon, hogy Maléter Pál ezredes parancsot kapott, hogy 5 harckocsival és 100 tisztiiskolással foglalja el a Kilián laktanyát, és számolja fel a Corvin közi, Tompa, Tűzoltó és Práter utcai felkelők ellenállását. Maléter ezredest a növendékek cserben hagyják, és bár segítségükre siettek a szovjetek, a Tűzoltó utcai csoport visszaverte őket. Maléter ezredes mindössze két tankkal ért a Kilián laktanyához, egyik a kapuba szorult, majd ezt rövid tűzharc követte a Corvin köziekkel. Az ezredes még a tankban értesült arról, hogy tűzszünetet hirdettek, és elrendelték, a címer nélküli nemzeti zászló kitűzését, aminek azonnal eleget tett. Ez félreértést okozott, mert a felkelők és az utca népe is úgy értelmezte, hogy Maléter ezredes átállt a felkelőkhöz, ami nem felel meg az igazságnak. Délután az ezredes a Corvin közi felkelőkkel tűzszünetet kötött, ami 28-áig nem bizonyult tartósnak.

1956. október 25-e "Véres csütörtök" néven ismert '56 történetében, és meghatározó volt a további történésekre.

A polgári lakosság békés, fegyvertelen tüntetést szervezett, 25-én a Parlament elé, 10 órára a Kossuth térre a nemzeti követelések érdekében. A 25-i véres csütörtök a legszörnyűbb mészárlások egyike volt. Szemtanúk elmondása alapján ez a következőképp rekonstruálható:

Reggel fél 8 tájban a pesti rakparton déli irányból mintegy 50 szovjet páncélos haladt a Parlament felé. Elfoglalták állásaikat a Parlamentnél. Fél 10-10 óra tájban értek a tüntetők az Astoriánál hozzájuk csatlakozó két szovjet tankkal és két páncélkocsival a Kossuth térre. Itt barátkozni kezdtek a téren felsorakozó tankokban lévő szovjet katonákkal, ennivalóval és cigarettával kínálva őket, miközben próbálták oroszul megértetni velük, hogy ők nem fasiszták, hanem a magyar szabadságért harcoló egyszerű, becsületes emberek. Folyt a barátkozás. Küldöttséget szerettek volna bejuttatni a Parlamentbe. A Parlamentből kijött egy asszony, aki az egyik tankhoz ment, s mondott valamit.

Egyszerre, mint derült égből a villámcsapás a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tetejéről lőni kezdték a fegyvertelen tömeget. A szovjet tankok tetői becsapódtak, és a csövek az FM-re és a tüntetők felé fordultak. A Kossuth tér két oldalán lévő épület tetejéről is lőtték a téren összegyűlteket, de máig igyekeznek ködösíteni, hogy kik.

Az Akadémia és Nádor utca felől egy-egy szovjet páncélos érkezett, az egyik a házasságkötő terem előtt megállt, és géppuskával lőtte a tömeget, majd megfordult és elment. Eszméletlen, őrült menekülés kezdődött, halottak, sebesültek voltak mindenütt. A menekülőket nem akarták beengedni a minisztériumba, mert megtiltották. A szó igazi értelmében patakokban folyt a vér, amit másnap a tűzoltóságnak kellett eltakarítani. Ott nem volt segítség. A menekülőkre is lőttek. Többszáz halott maradt a téren, van aki a halottak számát több, mint nyolcszázra becsüli, és többszáz volt a sebesültek száma. Kéri Edit hivatalos dokumentumokkal alátámasztva 3.000 sebesültről ír. A térről kiszorult tüntetők a minisztérium és a Nemzeti Bank közötti részen is szembekerültek az ávós sorkatonákkal, majd az Amerikai Követség elé vonultak, és segítséget kértek. Ma már tudjuk, hogy hiába.

A sebesülteket teherautókon, autóbuszokon vitték el rendelőkbe, segélyhelyekre, legtöbbjüket a Koltói kórházba, és nyílván közülük sokan voltak, akiket már nem tudtak megmenteni.

A halottakat katonák szedték össze, és a Parlament Duna parti oldalán a fal mellett oszlopsorokban egymásra rakták a tetemeket, majd késő délután teherautókkal folyamatosan vitték el a sortűz áldozatait. A Kerepesi úti temetőben a halottakat időrendben a nagy ravatalozó és a krematórium körül tették le. A 25-i áldozatokat 50 fős máglyákba rakták. Mikes Tamás és társa megszámolták: 820 október 25-i áldozatot regisztráltak, akik között sok női halott volt, valamint az áldozatok kora is igen különböző volt, ellentétben a harcokban elesettekkel, akik zömmel férfiak és hasonló korúak voltak.

Kik lőttek az FM tetejéről?

Hihetelennek tünik, de tény, hogy mai napig sokkal inkább ködösítik, ami a Kossuth téren történt, ahelyett, hogy hivatalosan is feltárnák az igazságot.
A tüntetők között volt Barber Noel, angol újságíró, a Daily mail tudósítója, aki a téren filmfelvételt is készített. Ezek a filmkockák bizonyíték erejűek. Azt erősítik, hogy az FM tetejéről lőnek, és 8 sorozatfegyver kilövéseit lehet megfigyelni, amelyek hosszú sorozatok leadására alkalmasak.

Az FM tetejéről sortüzet leadók az FM hátsó kijáratán át a mai Honvéd utcán futottak a Szabadság tér felé, ahol IFA teherautók várták őket, amin elhajtottak. A környező minisztériumok és középületek védelmét nagyobb részt ávósok biztosították, de zöldávós, határőr kiskatonákat is felrendeltek a középületek védelmére.

Például a 8. orosházi határőrkerület parancsnoksága jelentésében szerepel, hogy a 24-én Orosházáról felrendelt csoport a Kossuth téren Sz. magas beosztású ávós alezredes vezetésével részt vett a bevetésen, és "rajával tüzet nyitott az ellenforradalmárokat támogató harckocsikra." Az alezredest távozásakor az Akadémia utcában elfogták, a népítélet elől azonban ismeretlen személyek megmentették, és átöltöztették, majd rendőrök az V.ker kapitányságra vitték.
Sokáig az volt a köztudatban, hogy az FM tetejéről is kizárólag az ÁVH követte el ezt a szörnyűséget. Később a szovjetekre próbálták áthárítani a felelősséget.
A legújabb kutatások és visszaemlékezések, azonban mást is bizonyítani látszanak.

Ezekből az tűnik ki, hogy a Parlamentet körül vevő, azt védőknek, a tűzparancsot már korábban kiadták. Szinte elő volt készítve, ami bekövetkezett. Az egyetemistákat O.L.né erre kora délelőtt, telefon figyelmeztette is, kérte, hogy az egyetemisták akadályozzák meg, hogy a tüntetők a térre menjenek. Sajnos sikertelenül.

Kéri Edit: Kik lőttek a Kossuth téren '56-ban könyvéből megtudhatjuk, hogy október 25-én reggel sokan jelentkeztek a Partizán Szövetségben fegyverért, és Földes László az október 24-én alakult 9 tagú katonai bizottság egyik tagja átvitte őket a Honvédelmi Minisztériumba, ahol katonaköpenyt, géppisztolyt kaptak. Csoportok alakultak, hogy a környező házak padlástereit átvizsgálják. "Majd felmentek a tetőre." A szerző konkrétan néven nevezi őket.

Kopácsi Sándor, Budapest főkapitánya is kitér emlékiratában arra, hogy egy Júlia nevű rendőrszázados nőtől értesült telefonon a történésekről, majd felhívta Nagy Imrét.

"...a szociális osztály vezetője, egy rendőrszázadosnő, kétségbeesve hívott telefonon: Kopácsi elvtárs! A tömeg ezt kiáltja: Vesszen Gerő! Ebből nagy baj lesz!
- Ugyan Júlia. A tömeg fegyvertelen. Fél órája láttam az ablakom alatt őket. Sok nő és gyerek van közöttük. Ez békés tüntetés... Egyöntetű volt a vélemény, hogy az ÁVH nem lövethet fegyvertelen emberekre, akiket ráadásul páncélosok kísérnek. Három perccel később Júlia kétségbeesetten hívott:
- Kopácsi elvtárs! Tüzet nyitottak a tömegre
- Lehetetlen! - De most már én is hallottam a fegyverek ropogását. Júlia zokogni kezdett:
- Kopácsi elvtárs! Ez nem lehet igaz! Az ÁVO-sok minden tetőről lőnek a tömegre! És most... Képzelje, a szovjet tankok az ÁVO-sokat lövik. Védik a tömeget...Ez szörnyű, ez elképesztő. Az emberek kiáltoznak és hullanak, mint a legyek százával... Asszonyok, gyerekek... Hallja a sebesültek sikolyait? Ez iszonyatos...
Közben óriási nehézségek árán sikerült összeköttetést kapnom Nagy Imrével... csak annyit mondott:
- "Azonnal megteszem a szükséges lépéseket. Ez szörnyű. Szégyenletes." (I.m.128.p.)

Hegedüs András volt miniszterelnök a sortűz idején az Akadémia utcai PB és KB ülésen vett részt, melyen szovjet vezetők is jelen voltak. Így emlékszik vissza a történtekre:

"Az október 25-i PB-ülés közben került sor a Kossuth téri sortüzekre. A mai napig nem lehet pontosan tudni, mi történt. Mi, ott, akik a tett színhelyétől alig pár száz méterre voltunk, halottuk a sorozatlövéseket. Mikor döbbenten megtudtuk, hogy békés tüntetőkre lőttek a Földművelésügyi Minisztérium tetejéről, vizsgálatot követeltünk. Nincs tudomásom arról, hogy ez később megtörtént-e. (...) Az FM tetejét - úgy tűnik - vegyes összetételű csoport szállta meg - ÁVH-sok, volt partizánok -, és a tűzparancsot bárki illetéktelenül kiadhatta."

Kéri Edit könyvében, párt-jegyzőkönyvekkel bizonyítja, hogy a pártvezetés 25-én Apró Antalt bízta meg a Katonai Bizottság vezetésével. Ezen az ülésen Apró Antal többek között a következőket mondta:

"Elvtársak, én a megbízást elvállalom azzal a felhatalmazással, hogy a Központi Vezetőség az intézkedéseinket tudomásul veszi. Azzal a felhatalmazással, ahogy a határozat megszövegezi. Nem szeretném, hogy komolyabb akció után a felelősség kérdése úgy merülne fel, hogy miért ezt meg ezt tette, "miért adott ilyen vagy olyan intézkedésre parancsot." Teljes felhatalmazást kérünk!"

Majd felsorolja, hogy mikre kéri a felhatalmazást, amit a KV egyhangúan megadott.
A Kossuth téri sortűz hatása

Ez a 25-i mészárlás olyan felháborodást és ellenállást váltott ki a lakosságból, hogy ott, ahol netán még nem volt szervezett ellenállás, ott is alakulni kezdett. Azt is mondhatnánk, hogy a Széna téri csoport ekkor vált szervezetté, valamint a többi, spontán létrejött csoport ekkor kezdett igazán komoly erővé válni, mert sokan csatlakoztak hozzájuk. Ilyen embertelen kegyetlenségre, ilyen mészárlásra nem lehetett másképp felelni.

Az egész város gyászolt. Mindenütt kitűzték a fekete zászlókat. Még aznap "Véres-zászlós" tüntetést szerveztek a szovjet beavatkozás ellen. A tüntetők elfoglalták a Vörös Csillag Nyomdát, ahol röplapokat nyomtattak. Itt Értavi József "ellenkormány" megalakítását jelentette be. Nagy Imrével akartak tárgyalni, de letartóztatták őket.

A "fejetlenségre" és pánikra jellemző, hogy a Parlament közelében lévő Pártközpont körül (Akadémia u.) is összecsapás volt. Tévedésből tűzharc robbant ki a Pártközpontot védő kormányőrök és az erősítésükre érkezett pécsi határőrkerület karhatalmi zászlóaljának egyik százada között, mivel az érkezők járművein nemzetiszínű zászló volt, s ezért az ávósok támadóknak vélték őket.

Ehhez a naphoz fűződik Obersovszky Gyula: Igazság című lapjának a megjelenése is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felhatalmazással, tisztiiskolással, rendőrszázadosnő, intézkedéseinket, sorozatlövéseket, jegyzőkönyvekkel, pártbizottságnál, földművelésügyi, dokumentumokkal, rekonstruálható, kétségbeesetten, miniszterelnök, összeköttetést, felhatalmazást, illetéktelenül, egyetemistákat, segélyhelyekre, oszlopsorokban, szembekerültek, minisztériumba, összegyűlteket, páncélkocsival, sorozatfegyver, kegyetlenségre, parancsnoksága, határőrkerület, minisztériumok, rendőrszázados, figyelmeztette, rohamlövegekre, letartóztatták, katonaköpenyt, fejetlenségre, sorkatonákkal, teherautókkal, zászlóaljának, szovjet rohamlövegekre, rendőrség épületénél, politikai foglyok, növendékek cserben, kapuba szorult, tankban értesült, címer nélküli, utca népe, további történésekre, polgári lakosság, nemzeti követelések, 25-i véres, legszörnyűbb mészárlások, következőképp rekonstruálható, pesti rakparton, téren felsorakozó, Orbán Éva, Jászai Mari, Zalka Máté, Jugoszláv Nagykövetség, Maléter Pál, Földművelésügyi Minisztérium, Kéri Edit, Nemzeti Bank, Amerikai Követség, Parlament Duna, Mikes Tamás, Barber Noel, Partizán Szövetségben, Földes László, Honvédelmi Minisztériumba, Kopácsi Sándor, Nagy Imrét, Vesszen Gerő, Ugyan Júlia, Nagy Imrével, Hegedüs András, Apró Antalt, Katonai Bizottság, Apró Antal, Központi Vezetőség, Vörös Csillag Nyomdát, Értavi József, Obersovszky Gyula,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Hiányzik  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Németh László tollából  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Png férfi  Mindig jusson idő nevetni  Png férfi  képre írva  Kerüld el az evangélium örömén...  Png férfi  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kislány  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Hazára minden embernek szükség...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Makszim Gorkij gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Még csak most kezdődik a nap  Szép álmokat!  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Neked tudnod kell  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nagyon különös  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Akarat  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Makszim Gorkij gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép álmokat!  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Varga János Veniam - Fontos sz... 
Bejegyzés Címkék
szovjet rohamlövegekre, rendőrség épületénél, politikai foglyok, növendékek cserben, kapuba szorult, tankban értesült, címer nélküli, utca népe, további történésekre, polgári lakosság, nemzeti követelések, 25-i véres, legszörnyűbb mészárlások, következőképp rekonstruálható, pesti rakparton, téren felsorakozó, magyar szabadságért, egyik tankhoz, fegyvertelen tömeget, szovjet tankok, tüntetők felé, téren összegyűlteket, házasságkötő terem, tűzoltóságnak kellett, halottak számát, sebesültek száma, térről kiszorult, ávós sorkatonákkal, sebesülteket teherautókon, halottakat katonák, sortűz áldozatait, halottakat időrendben, nagy ravatalozó, krematórium körül, 25-i áldozatokat, áldozatok kora, harcokban elesettekkel, tüntetők között, téren filmfelvételt, filmkockák bizonyíték, környező minisztériumok, középületek védelmére, 24-én Orosházáról, alezredest távozásakor, népítélet elől, szovjetekre próbálták, legújabb kutatások, egyetemisták akadályozzák, térre menjenek, október 24-én, környező házak, szerző konkrétan, szociális osztály, tömeg fegyvertelen, ablakom alatt, fegyverek ropogását, emberek kiáltoznak, legyek százával, sebesültek sikolyait, szükséges lépéseket, sortűz idején, október 25-i, tett színhelyétől, tűzparancsot bárki, pártvezetés 25-én, ülésen Apró, következőket mondta, megbízást elvállalom, intézkedéseinket tudomásul, határozat megszövegezi, felelősség kérdése, 25-i mészárlás, egész város, fekete zászlókat, szovjet beavatkozás, tüntetők elfoglalták, erősítésükre érkezett, érkezők járművein, ávósok támadóknak, naphoz fűződik, felhatalmazással, tisztiiskolással, rendőrszázadosnő, intézkedéseinket, sorozatlövéseket, jegyzőkönyvekkel, pártbizottságnál, földművelésügyi, dokumentumokkal, rekonstruálható, kétségbeesetten, miniszterelnök, összeköttetést, felhatalmazást, illetéktelenül, egyetemistákat, segélyhelyekre, oszlopsorokban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 15349
  • e Hónap: 26460
  • e Év: 179956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.